Συχνές Ερωτήσεις

N

Τι είναι η ρεφλεξολογία;

Είναι μία συμπληρωματική, φυσική μέθοδος θεραπείας  που υποστηρίζει την ύπαρξη των αντανακλαστικών σημείων στο πέλμα, καθώς όλο το σώμα αντανακλάται εκεί.

Η σύγχρονη ρεφλεξολογία βασίζεται στη θεμελίωση της ζώνο-θεραπείας από τον Δρ. Ουίλιαμ Φιτζέραλντ – Αμερικάνο Ιατρό Ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος αφού εφάρμοζε την πρακτική αυτή,  στην συνέχεια μπορούσε να χειρουργεί χωρίς ή με μικρή ποσότητα αναισθητικού.

N

Πώς δρα;

Με πιέσεις που ασκεί ο ρεφλεξολόγος στα αντανακλαστικά σημεία του πέλματος.  Βάσει των 7.500 νευρικών απολήξεων σε κάθε πέλμα, μπορούμε να απελευθερώσουμε από τον πόνο που «πάσχουν» τα όργανα, οι μύες και τα νεύρα του σώματος.

N

Πού βοηθά;

Aυτό που κάνει η ρεφλεξολογία είναι να φέρνει τον οργανισμό σε ομοιόσταση – ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες του εσωτερικού του περιβάλλοντος (θερμοκρασία, συγκεντρώσεις διάφορων συστατικών κλπ) παρά τις εξωτερικές μεταβολές.

Εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ των οποίων είναι:  το αυχενικό σύνδρομο, οι πόνοι  της μέσης – που δεν προέρχονται μόνο από μυοσκελετικά ή νευρικά προβλήματα, αλλά μπορεί να προέρχονται από το έντερο, τους νεφρούς ή  τα ινομυώματα – οι πέτρες στους νεφρούς,  οι αϋπνίες, η έμμηνος ρήση, οι  διαταραχές διάθεσης (αγχώδης διαταραχή),  οι πονοκέφαλοι, η  στυτική δυσλειτουργία, το αναπαραγωγικό σύστημα και η γονιμότητα, η ινομυαλγία, το ευερέθιστο έντερο, οι διατροφικές διαταραχές και άλλα πολλά.

N

Εάν δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα μπορώ να κάνω ρεφλεξολογία;

Μόνο το 4,3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει την απόλυτη ισορροπία και άριστη υγεία. Ακόμα όμως και εάν κάποιος ανήκει σε αυτό το ποσοστό, μπορεί (και καλό είναι) να δέχεται ρεφλεξολογία, προκειμένου να διατηρήσει την υγεία του και να έχει ακόμα μεγαλύτερη ευεξία, ενέργεια και ηρεμία.

N

Ποια η διαφορά της ρεφλεξολογίας από τη νεύρο – ρεφλεξολογία;

Ενώ η ρεφλεξολογία δρα γενικώς, στα όργανα και στους μύες του σώματος, η νεύρο-ρεφλεξολογία έχει τη δυνατότητα να δράσει σε συγκεκριμένο μυ ή σε συγκεκριμένο νεύρο. Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει πρόβλημα στους σπονδύλους Ο5-Ι1,  τότε με την νεύρο-ρεφλεξολογία μπορούμε να εστιάσουμε ακριβώς σε αυτό το σημείο, και διεγείροντάς το  να απελευθερωθεί το εγκλωβισμένο νεύρο και κατά συνέπεια ο μυς/οι μύες που ενευρώνονται από αυτό.  Κάποια από τα 365 νεύρο-ρεφλεξολογικά σημεία που υπάρχουν, για τα νεύρα είναι : το πνευμονογαστρικό, ισχιακό, τρίδυμο ενώ για τους μύες :   τετράγωνο οσφυϊκό, ψωίτη, τραπεζοειδή  κ.α.

N

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για να λυθεί το πρόβλημά μου;

Ένας ρεφλεξολόγος δεν μπορεί και δεν πρέπει να σας απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα. Εξαρτάται, αν το πρόβλημα είναι χρόνιο ή όχι, ποια η φυσική κατάσταση του ασθενή, ποια η ηλικία του και πόσο γρήγορα αντιδρά ο οργανισμός του σε οποιαδήποτε θεραπεία.  Συνεπώς μπορεί να χρειαστούν μόνο 2 – 3 θεραπείες για κάποιο μυϊκό πρόβλημα,  αλλά σίγουρα περισσότερες για θέματα παθολογικής  ή ψυχολογικής φύσεως όπως σύνδρομο ευερέθιστoυ  εντέρου,  αγχώδη διαταραχή κ.α.

N

Ποια είναι η συχνότητα που πρέπει να γίνονται οι συνεδρίες;

Εξαρτάται από την ιδιαιτερότητα του κάθε περιστατικού.   Συνήθως γίνονται μία με δύο φορές την εβδομάδα το μάξιμουμ.

N

Μπορώ να παίρνω τα φάρμακά μου όταν κάνω ρεφλεξολογία;

Φυσικά!  Ο «ασθενής» πρέπει πάντα να ακολουθεί τις οδηγίες του ιατρού.  Ποτέ δεν θα σταματήσει ή τροποποιήσει την φαρμακευτική του αγωγή παρά μόνο με την σύμφωνη γνώμη του ιατρού που τον παρακολουθεί.

N

Ασκείται στα νοσοκομεία αυτή η μέθοδος;

Στη δυτική Ευρώπη (Ελβετία, Αγγλία, Δανία) και στις Η.Π.Α. υπάρχει τμήμα ρεφλεξολογίας εντός των  περισσοτέρων νοσοκομείων.  Στην Ελλάδα βρίσκεται σε εθελοντική μορφή, σε κάποια ιατρεία πόνου όπως στο Αρεταίειο νοσοκομείο και σε ερευνητική στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο.

N

Πώς να επιλέξω ρεφλεξολόγο;

Ζητήστε να δείτε το δίπλωμα του, το οποίο πρέπει να είναι διετούς φοίτησης από κάποια αναγνωρισμένη από το Σωματείο Ελλήνων Ρεφλεξολόγων (Σ.Ε.Ρ.) σχολή.

Χρήση Cookies

Θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε cookies σε αυτόν τον ιστότοτοπο για να βελτιώσουμε την μελλοντική σου εμπειρία. Μπορείς να δώσεις αλλά και να αποσύρεις την συγκατάθεσή σου οποιαδήποτε στιγμή. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις στην